keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Tämäkin vielä

Juuri kun olin saanut itseni tyyneen loppuiskua enteilevään odotuksen tilaan ja kiukkuni jotenkuten laantumaan, tuli uusi myllerrys. Kutsu keskustelemaan ylijohtajan kanssa sopivasti päivää ennen virallista irtisanomispäivää.
 
Missä tässä pelissä on inhimillisyys? Kuulemiskeskusteluun ylijohtaja ei ennättänyt, mutta kun toimiston huhut mahdollisesta irtisanomisen riitauttamisesta ovat ennättäneet johtotasolle asti, alkaakin pieni asiantuntija yllättäen kiinnostaa. Sopivasti yhteisen keskustelun päivä on juuri ennen valtakunnallista dead linea, joten odotettavissa on yleistä surkuttelua toimintamenomäärärahojen vähyydestä ja vetoamista inhimilliseen puoleeni: jos en kiltisti ja hiljaa lähde, joutuvat niin kovin monet muut kärsimään. Minun mahdollinen paha oloni on sivuseikka.
 
Olen itsekin virkamies, säädösten ja ohjeiden orja, jonka tehtävänä on noudattaa lakeja ja tehdä päätöksiä kokonaisetu ja kulloisenkin asiakkaan tilanne huomioiden. Kun Luoja antaa viran, antaa hän samalla järjen - sillä perusteella tätä tehtävää on parina vuosikymmenenä hoidettu. Nyt alkaa tuntua siltä, että se järjenkäyttö jäi tälle asiantuntijatasolle ja johtoportaalle jäi pelkkä ohjeiden tuijottaminen. Niitäkään ei kovin hyvin ole omaksuttu, koska oman irtisanomisprosessini jokaisessa vaiheessa on poikettu siitä, mikä olisi inhimillisesti katsoen ollut oikein. Määräajat, keskustelujen sisällöt, läsnäolijat - kaikki nämä on voitu sivuuttaa, koska kaikesta päätellen irtisanomiseni oli päätetty jo tammikuussa, nyt vain hypittiin muutama askelkuvio TEMin ohjeiden mukaisesti. Ja kun kaikilla muilla on kiire, ei niiden reunaehtojen kanssa nyt niin turhan tarkka ole kannattanut olla.
 
Mahdollisesti saan vihdoinkin tietää, miksi juuri minut pitää poistaa palkkakirjanpidosta. Mikä osaamisessani ja työkokemuksessani on niin murskaavan surkeaa, että minusta tuli yllättäen tarpeeton. Tai oikeastaan - mikä on se tekosyy, johon vedoten tehdään selväksi, että valittaa ei kannata, siitä tulee kaikille vain lisätyötä ja turhaa harmia.
 
Maailmankaikkeuden tasapainon vuoksi samaan syssyyn otti yhteyttä myös ammattiliiton lakimies, joka antoi selkeät ohjeet irtisanomisen riitauttamiseen. Sen voi tosin tehdä vasta sitten, kun on irtisanottu, mutta mikäänhän ei estä minua tulostamasta muutamaa paperia etukäteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti