keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Strömsö on tästä kaukana


Valtion virkamieslaki on vuodelta 1994. Sen kirjain ja henki ovat olleet ohjeena tässä minunkin irtisanomisprosessissani. Sen 7. luvun 27 § mukaan "Viranomaisella on oikeus irtisanoa virkamies, jos... virkamiehen tehtävät tai viraston mahdollisuudet tarjota virkamiehelle tehtäviä suoritettaviksi olennaisesti ja muutoin kuin tilapäisesti vähenevät". Edelleen on tarkennettu, että "perustetta irtisanomiseen ei katsota olevan ainakaan silloin, kun irtisanomista on edeltänyt tai seurannut uuden henkilön ottaminen samankaltaisiin tehtäviin eikä viraston toimintaedellytyksissä ole vastaavana aikana tapahtunut muutoksia tai irtisanomisen syyksi ilmoitetut tehtävien uudelleenjärjestelyt eivät tosiasiallisesti vähennä virastossa tarjolla olevia tehtäviä tai muuta tehtävien laatua". Myöhemmin todetaan vielä toiveikkaasti, että "Viranomaisella ei kuitenkaan ole oikeutta irtisanoa virkamiestä 1 momentissa säädetystä syystä, jos virkamies voidaan samassa virastossa ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden kohtuudella sijoittaa uudelleen tai kouluttaa uusiin tehtäviin taikka jos virka 5 §:n nojalla siirretään toiseen virastoon".
 
Näin siis laki, mutta käytäntö on toinen.
 
Minun irtisanomistani edelsi YT-neuvottelujen aikana toisen henkilön ottaminen tehtäviin, joihin olisin ilman erillistä koulutusta ollut pätevä, työkokemuksen pohjalta jopa pätevämpi kuin tuo valittu henkilö. Valitettavasti lakia tässä tapauksessa tulkittiin niin, että koska tuo toinen oli jo irtisanottu, oli hänellä suurempi oikeus tulla valituksi kuin minulla.
 
Asia kääntyy päinvastoin nyt, kun minut on irtisanottu. Valtionkonttorin ohjeen mukaisesti pääsen haastatteluihin TEM-konsernin sisällä, mutta ne eivät johda työllistymiseen, koska sanalla kohtuus on erilainen sisältö sen mukaan, määritänkö sitä minä vai työnantajapuoli.
 
Paras ja tuorein esimerkki tästä on viimeksi hakemani virka, jossa tehtävänkuvauksen mukaan tehtävä edellytti "kokonaisvaltaista näkemystä nuorten palvelujen kehittämisestä sekä laajaa yhteistyöverkostoa. On tunnettava hyvin työ- ja elinkeinopolitiikka, sosiaali- ja nuorisopolitiikka sekä EU-työskentely". Valitettavasti en tullut valituksi, koska "tarvitsemme tehtävään henkilön, jolla on vankkaa kokemusta ja osaamista valtakunnallisista verkostoista/yhteistyöstä ja EU-yhteistyöstä". Jostain syystä tätä tarvetta ei kirjattu työpaikkailmoitukseen vaan se ilmeni vasta siinä vaiheessa, kun minua ei tehtävään valittu. On taivahan tosi, että kokemusta ei kohtuudella saa koulutuksella aikaiseksi, mutta miksi ihmeessä hakukriteeristö muuttuu prosessin myötä? Ensin riittää näkemys ja se, että tuntee tietyt asiat, valintatilanteessa rimaa nostetaan sen verran, että vain vankka kokemus ja osaaminen kelpaavat.
 
Siksikö, että työpaikkailmoituksen kriteereillä minut olisi pitänyt valita, mutta uudistetuilla tiukoilla vaatimuksilla en enää ole pelissä mukana? Sama ilmiö on toistunut jokaisessa hallinnon sisäisessä työnhaussa: työkokemukseni ja osaamiseni vastaa työpaikkailmoiotuksen sisältöä, joten haastattelun jälkeen valintakriteerejä tiukennetaan ja todetaan, että valitettavasti osaaminen / työkokemus / kielitaito / projektinhallintataidot eivät riitä.
 
Jotenkin asian voi maalaisjärjellä ymmärtää - ketku mikä ketku - mutta valtion virkamiehenä tuntuu erittäin kummalliselta, että nimenomaan työhallinnossa pyritään siihen, että laki jää kuolleeksi kirjaimeksi. Kun työhallinnossa on vuosien aikana vaikka jalkaa polkien vaadittu muita työnantajia noudattamaan niin muutosturvan kiemuroita kuin lakien henkeä muutenkin, niin yllättäen omia virkamiehiä irtisanottaessa käytetäänkin hyväksi kaikki lain sallimat porsaanreiät ja kaivellaan omatoimisesti muutama uusi niiden vanhojen rinnalle.
 
Toisaalta voi ajatella, että työhallinto toimii tässä esimerkkinä kaikille muillekin työnantajille. Tehkää niin kuin mekin, ei ehkä niin kuin pitäisi tehdä, mutta onko sillä oikeasti väliä?
 
Ai että pelottiko kirjoittaa näin rehellisesti? Ei. Minut on jo irtisanottu ja periaatteessa kaikki viranomaisen asiakirjat ovat julkisia. Nämä samat asiat löytyvät virallisista valintamuistioista tai ainakin niiden pitäisi löytyä, koska ko. muistioita en ole kertaakaan itse luettavaksi saanut.
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti