keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Tarkoitushakuista viranhoitoa

Tässä sitä nyt ollaan työttömänä. Tosin ei kovin pitkään, mutta sen verran, että olen saanut kokemusta niin sähköisestä ilmoittautumisesta kuin byrokratian lonksuvista rattaista.

Erityisen paljon olen saanut kokemusta muiden virkamiesten tekemisistä. Tietysti olen tähänkin asti tajunnut, että mätämunia ja totaalista osaamattomuutta löytyy myös viranhaltijoissa. Vanhan sanonnan mukaan jos Jumala antaa viran, niin Hän antaa järjenkin, mutta nykyisin tämä ei enää päde, sen verran paljon on valtiolla erilaista suhmurointia ja vatulointia ja hyväveli-järjestelmiä. Silti jotenkin hävettää muiden puolesta se, että eivät edes yritä noudattaa ohjeita ja sääntöjä, vaan sooloilevat mitenkuten oman mielensä mukaan. Jos minun kanssani voidaan asioita tehdä hiukan sinne päin, niin miten mahtaa olla laita niiden kansalaisten, jotka eivät osaa lukea lakia ja sen perusteluja saati tehdä tulkintoja niiden pohjalta. Enää en yhtään ihmettele sitä, että työhallinnon toimista tehdyt valitukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Syynä eivät ole kenkut kansalaiset vaan ketkut virkamiehet.

Viimeksi kerroin, miten sain lainvastaisen työtodistuksen. Tänään sain uuden. Siinä työtehtäväni oli kerrottu lievästi sanoen erikoisesti. En täysin tunnistanut siitä toimenkuvaani ja tekemisiäni. Toisaalta jos esimies kuvitteli kyseisten tehtävien olevan vastuullani niin ei ihme, että hän oli tyytymätön työhöni. Tosin hän ei kertaanaan kehityskeskusteluissa avautunut ja ihmetellyt, mitä oikein teen, vaan yhdessä kirjasimme ne aidot työt ja toimet ja olimme miettivinämme niiden hoitoa. Loogisesti toiminut esimies olisi kopioinut suoraa sieltä tehtäväkuvani, mutta tämäpä päätti yllättää ainakin minut keksimällä ihan juttuja. Jostain syystä ne ovat kaikki sellaisia, ettei niillä potentiaalisia uusia työnantajia saada uskomaan monipuoliseen osaamiseeni vaan enemmänkin hyvin suppeaan ja turhaan erityisosaamiseen.

Koska olen nyt hetkellisesti virallisesti työtön, pitäisi työnantajan varmistaa, että saan tiedon työpaikalla avomeksi tulevista tehtävistä. Työnantajan onneksi vain sellaisista, jotka ovat kutakuinkin samanlaisia kuin se, josta tulin irtisanotuksi. Nyt olisi paikka avoinna, ihan määräaikainen virka, mutta mitään tietoa ei ole tänne asti herunut. Protokollan mukaan työnantajan tulee tiedustella TE-toimistosta, olenko yhä työtön ja sen jälkeen saan työtarjouksen, jonka perusteella minun on työtä haettava tai muuten menetän työttömyysetuuteni. Mitään ei ole kuulunut, joten ei kai minua ole parissa viikossa kokonaan unohdettu.

Tunnustan: olen silti täpinöissäni! Odotettavissa on työtarjous, johon tietenkin vastaan asiallisesti, teen näppärän hakemuksen ja pääsen haastatteluun. Jossa minut kovin kepeäksi todetaan ja osoitetaan ovea, koska osaamiseni ei riitä edes kyseiseen avustavaan tehtävään. Olo on kuin laboratorio-olosuhteissa toimivalla koehenkilöllä: nyt vihdoinkin testataan sitä, mitä on tullut viimeiset 13 vuotta muille opetettua eli työttömän työnhakijan toimimista ohjatussa työnhaussa. Sähköiseen oma-asiointiin tulee ruutu, johon minun tulee osata laittaa rasti ja sen perään päivämäärä, jolloin olen ollut yhteydessä työnantajaan ja edelleen sinne pitäisi ilmestyä ruutu, jonka saan rastittaa, kunhan työnantaja kertoo valinnan tulokset. Osaanko tehdä tätä oikein vai saanko selvityspyynnön tunaroinnista?

Ongelmaksi voi nyt muodostua se esimies, joka ei välttämättä muista velvollisuuttaan yrittää saada minua pois työttömyyden kurjimuksesta omaksi alaisekseen. Hän ei välttämättä huomaa, että laki vaatii ottamaan minuun yhteyttä. Kyse voi olla tietämättömyydestä (ei kai sentään yksikön päälliköllä näin perustavanlaatuisessa asiassa?) tai osaamattomuudessa tai kiireessä tai laiskuudessa tai siinä, että ei ole tarpeen, koska kuitenkin olen jo saanut työpaikan. Mutta kun sillä ei ole merkitystä, töitä tulee silti tarjota! Rakastan lain kirjainta ja sen henkeä ja etenkin monisivuista ja sekavaa soveltamisohjetta!

Jotenkin luulen, että tytön voi ottaa pois työhallinnosta, mutta lakia julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta ei voi noin vain ottaa pois tytöstä. Eikä paria muutakaan lakia. Tästä koituu vielä ongelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti