lauantai 6. kesäkuuta 2015

Sait sitten potkut?

Tähän asti olen uskotellut itselleni, että minut irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Jotenkin siistiä ja persoonatonta, ei oikeastaan minuun kohdistunutta lainkaan, vaan tavallaan steriiliä ja ulkokohtaista. Kaverin utelias kysymys sisälsi totuuden: potkuthan minä sain, ja potkuja jaellaan vain huonoille ja surkeille.

Tämä viikko on ollut eräänlaista itsetutkiskelun paikkaa. Vuosiloma alkoi kesäkuun alussa eikä työpaikalla ole tarvinnut kärvistellä, mutta samalla moni asia on iskeytynyt päin näköä niin, että tuntuu. Minulle on annettu potkut, se tuntuu väärältä, mutta joku syyhän siihen oli, että ainoana vähän ylis sadasta osuma tarkentui minuun. Enkö ollut tarpeeksi ahkera, puhuinko liikaa kahvitunnilla, olenko ruma ja läski ja epämiellyttävä vai  yksinkertaisesti se, josta oli kätevintä päästä eroon nyt, kun esimies on oikeasti tajunnut, että ei osaa mitään. Kontrasti minuun olisi liian suuri.

Ainakin osaan siirtää syyn muihin. Samaan syssyyn siirsin irtisanomisestani tehtävän valituksen Akavan lakimiesten vastuulle. Kohtalaisen monta vuotta olen maksanut liiton maksuja, nyt olisi aika saada vähän vastinetta. Itse en enää osaa määritellä, koenko kohtuuttomaksi syrjäyttämiseni keväisessä tehtävänhaussa, kadonneiksi väitettyjen töiden olemassaolon, yksikön pisimmän työsuhteen sivuuttamisen vai korkean ikäni ylenkatsomisen. Enää en jaksa miettiä sanamuotoja tai painotuksia tai sitä, että tästä pitäisi työrintamalla edetä johonkin suuntaan.

Henkilöstökoordinaattori muisti sähköpostilla: tässä sinulle tietopaketti muutosturvasta. Teki mieli laittaa palautemeili, että hieno homma, mutta oletko tietoinen siitä, että olen ollut tämän asian vastuuhenkilö eli todennäköisesti tiedän asiasta saman verran kuin TE-toimiston muutosturva-asiantuntijakin. Kun on aikansa vastannut asiaan koskeviin erilaisiin tulkintakysymyksiin, niin voi olla mahdollista, että omassakin elämässä osaa soveltaa lakia kohtalaisen oikein tai vähintäänkin tarkoitushakuisesti. 

Sain potkut. Entä sitten? Sain samalla 6 kuukauden mittaisen palkallisen lepotauon, jota myös irtisanomisajaksi kutsutaan. Jos työnantajan mukaan osaamisessani on puutteita, niin ei minun varmaan kannata tehdä mitään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti